DAJE SE NA ZNANJE:

14 December 2014

Tucker And Dale VS Evil (2010)

Debitantsko ostvarenje Eli Craiga je neočekivano pametno i još važnije, smešno, ostvarenje u žanru u kome su ovakvi izleti ka komediji  uglavnom osuđeni na neuspeh ili se svode na čistu parodiju. Pošto parodiju kao filmski žanr u suštini ne volim (osim  kada iza tih dela stoje autori/geniji poput Mel Bruksa ili, delimično, Zucker (Cukeri) )    "Tucker And Dale VS Evil", na (moju) sreću, nikada ne skliznu u pravu parodiju već se, na jedan, uglavnom, inteligentan i duhovit način,  bave klišejima zbog kojih, između ostalog, i volim horor.

Dakle, dva druga, dve "seljačine"/hillbilija, dva dobroćudna stvorenja, naleću na grupicu mladih/ludih (imaju manje od 21 godinu a voze automobile) tinejdžera koji su krenuli na, naravno, ludi provod na jezero. 

U stvari, kako se uzme. Iz perspektive ovih tinejdžera upravo su oni naleteli na ove "drvoseče" a ne obrnuto. I stvarno, perspektiva, tj. iskrivljeni pogled na dešavanja, jeste ono što Eli Craig koristi za zapetljanciju u filmu. Dok nesrećni omladinci misle da su Tucker i Del, personifikacije Džejsona, Fredi Krugera i Majkla Mejersa, i da se zbog njih nalaze u smrtonosnoj opasnosti, sa druge strane dvojca naših junaka (Del i Tucker) vide u njima neku vrstu opasnog, samoubilačkog, kulta.







Ne bih previše otkrivao dalji sadržaj filma i apelujem da ne gledate trejler (jer sadrži puno urnebesnih scena koji, u samom trejleru, i ne deluju nešto previše privlačno).

Najveću zamerku filmu upućujem jednom tehničkom detalju. Da li je to zbog kamere koja je korišćena (a u pitanju je HD ali sa veoma ograničenim budžetom) slika deluje (previše) isprano i čini mi se da bi,  sa jačim kolorom, ovaj film dobio mnogo bolji i vizuelni i ukupni utisak. Jednostavno nedostaju boje na koje smo navikli u tim klasičnim slešer filmovima na koje nas "Tucker i Dale" sve vreme referencira.
 Sledeća zamerka je na samu strukturu priče tj. završnu trećinu (kada se pomere od jezera) koja je definitivno slabija od prethodnog dela filma i koja pojedinim rešenjima i (novim) koincidencijama malo ruši kredibilitet čitavog projekta. Takođe, lik glavnog negativca nije dovoljno interesantan plus  toliko ga je  taj glumac iskarikirao i preglumeo da mi je prosto bio iritantan za gledanje.
 Ne treba biti previše oštar prema "Tuckeru and Dale VS Evil". Uprkos svojim evidentnim i objektivnim manama u pitanju je jedno simpatična komedija koje će vas, ako ste ljubitelji horora, bar nekoliko puta nasmejati do suza. U današnjoj ponudi fimova i to malo zvuči veoma puno.

Režija: Eli Craig

Glume: Tyler Labine
               Alan Tudik
               Katrina Bowden


Na skali od (1-6) ocena: 4-

recenzija: Biograf